Duurzaam
Kennismaken
Hoe ontwerpen & bouwen wij een duurzame nieuwbouwwoning
Op deze pagina leggen wij jou uit hoe onze ontwerper samen met particuliere opdrachtgevers tot een duurzaam ontwerp komt.
In de ontwerpfase van de klantreis staan wij uitgebreid stil bij het uitwerken van een duurzaam ontwerp. Een slim ontwerp dat uiteindelijk leidt tot de bouw van een nieuwbouwwoning die naast duurzaam ook onderhoudsvriendelijk en energiezuinig is. Heel zinvol om bij stil te staan, want zo dragen wij samen bij aan een betere wereld en de bewoner bespaart op de lange termijn geld.
In de ontwerpfase houden wij rekening met onderstaande thema’s.
De 4 thema's voor een duurzaam ontwerp
Luchtdichtheid
Met extra aandacht voor alle aansluitingen zoals gevel / dak / kozijn-aansluiting door middel van dubbele naad- en kierdichting ontstaat er een betere luchtdichtheid. Hierdoor ontstaan er gunstigere waardes.
Isolatiewaardes
Door een hoge toepassing van minimale isolatiewaardes ten behoeve van de vloer (Rc 5,0), gevels (Rc 4,7 a 6,0) en dak (RC 6,0). Maar ook minimaal HR++ glas met een u-waarde van 1,1W/m2K en kunststof afstand houders.
Compact ontwerp
Compact bouwen betekent niet automatisch een kleine woning. Maar een ontwerp met zo weinig mogelijk erkers / kleine uitbouwen / dakkapellen / patio’s en een zo groot mogelijk vloeroppervlak met dezelfde vloeroplegging (omtrek).
Gebruiksoppervlak creëren
Hoe meer gebruiksoppervlak binnen een woning, hoe gunstiger. Platte daken of steile kaphellingen dragen hieraan bij. Dat is ook de reden waarom wij ruimtes met een vrije hoogte van minder dan 1500 mm vaak mijden. Zoals de ruimtes onder hellende daken. Denk aan vides, inpandige balkons en patio’s.
Verwarming
We passen overal lage temperatuurverwarming toe (d.m.v. vloerverwarming).
Leidinglengtes
Uitgangspunt is om badkamer(s) en keuken zo dicht mogelijk bij elkaar te positioneren, naast of recht boven elkaar. In relatie tot de afstand van verwarmingstoestel zijn leidinglengtes daardoor zo kort mogelijk.
Installatiesystemen
Het installatiewerk wordt een steeds belangrijker onderdeel van de woning en neemt ook steeds meer ruimte in beslag. Een technische ruimte is bijna onoverkomelijk, maar draagt ook bij aan efficiëntie (alles bij elkaar) geluidsreductie (in afgesloten ruimte) en esthetica (niet altijd fraai om naar te kijken). Daarnaast is de ligging en hellingshoek t.b.v. de PV panelen, ofwel de kaprichting relevant om het maximale uit je systeem te halen. Door de hoge isolatiewaarden en de opwarming van de aarde is koeling tegenwoordig ook een vereiste om het op een warme zomerdag ook aangenaam te hebben.
Bezonning, zonwering en overstekken
Glasoppervlak wordt zoveel mogelijk op de zuidgevel toegepast en minder op de noordgevel. Met focus ook op grote glasoppervlakken. Echter zorgen deze grote vlakken, zelfs op het zuiden, voor een isolatie-lek. Dit is door middel van zonwering, grote overstekken of glas met lage zontoetreding weer goed te compenseren.
Natuurinclusief
Denk hierbij aan groene gevels en daken, het creëren van nestgelegenheden voor diverse vogels (zoals huismussen, zwaluwen en vleermuizen), insectenhotels en egeldoorgangen.
Duurzame woningen in beeld
Benieuwd wat Hegeman Bouwteam voor jou kan betekenen?
Ben jij op zoek naar een ontwerper met oog voor een mooi & duurzaam ontwerp? Maak dan kennis met Joris Hulsebos.